САРЫ МАЙДЫ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ, ГИГИЕНАСЫ, САНИТАРИЯСЫ ЖƏНЕ ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ - Қонақбай, Г.М.; Батырбеков, А.Н. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Мақалада сары майдың органолептикалық жəне физика-химиялық қасиеттері бойынша сапасына баға беріледі. Зерттеуге арналған материал – бұл сары май өндірушілердің үш үлгісі Масло «ДЕП» Крестьянское сливочное, Масло «Новый день» Деликатесное, Масло сливочное «President». Сары майдың сапасын зерттеу МЕМСТ Р талаптарына сəйкес жүргізіледі 52969-2008 «Сары май. Техникалық шарттар». Органолептикалық көрсеткіштерден сыртқы түрі, түсі, дəмі, иісі, консистенциясы анықталады, буып-түю жəне таңбалау. Майдың физикалық-химиялық көрсеткіштерінің ішінен қышқылдық, ылғал мен майдың массалық үлесі қалыпқа келтіріледі. Сапаны бағалау зерттелген көрсеткіштер бойынша барлық үлгілер стандарт талаптарына сəйкес келетіндігін көрсетеді.