ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИННІҢ ҚОҒАМДЫҚ ЖƏНЕ РУХАНИ-АДАМГЕРШІЛІК ДАМУЫНДАҒЫ РӨЛІ МЕН МАҢЫЗЫ - Тлеуова, Ж.К.; Баймухаметова, Г.Б.; Рамазанова, А.Д. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі: Ыбырай Алтынсарин сөйлеспей, ағаштар қисық өседі, ал балалар, жас ағаш сияқты, күнделікті күтімді қажет етеді. Тек тұрақты қамқорлық пен дұрыс тəрбие балада ең жақсыадамгершілік қасиеттерді қалыптастырады. Ы. Алтынсарин ұсынған адам өміріндегі еңбектің рөлі туралы ой бүгінгі күні ғана толық іске асты. Ы.Алтынсарин қазақ халқының прогрессивті дамуының ағартуына енгізумен байланыстыруы болып табылады. Мақсаты: Ұлттық сананы оятуға ұмтылды. Ол ағарту автократияға, заңсыздыққа жəне озбырлыққа қарсы күресте халықтың шоғырландырушы күші екеніне сенімді болды. Ы. Алтынсариннің еңбегі оның өз отандастарының мүддесін қорғауында болды, олардың физикалық жойылуы мен моральды кемсітуі жөнінде дабыл қақты, жоғары шенді шенеуніктерді ой елегінен өткізуге шақырды.
Keywords: қамқорлық; тəрбие; адамгершілік; сана; озбырлық; мүдде; педагог; ағартушы; шығармашылық; халық