БАСАТАУЫШ СЫНЫП ОҚУШЫЛАРЫНЫҢ ДҮНИЕТАНЫМЫН МУЗЫКА ҚҰРАЛЫМЕН ҚАЛЫПТАСТЫРУ - Кушкимбаева, А.Б. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2020)
Музыкалық білім беруде педагогтердің дүниетанымын қалыптастыруға, ұлттық дәстүрлерге, мәдениетке және музыкалық өнер саласындағы үздік әлемдік жетістіктерге негізделген балаларды эстетикалық тәрбиелеуге бағытталған қызметі өзекті болып табылады. Мақалада атап өтілгендей, жеке тұлғаға бағытталған білім беру, баланың жеке басының дамуына, оның дүниетанымына назар аудару басты міндет болып табылады. Бастауыш мектеп білім беру жүйесінде балалардың қабілеттерін дамыту арқылы жан-жақты дамуының негізін қалауға бағытталған деп атап өтті мақала авторлары. Эстетикалық дамуды қалыптастыру бойынша жұмыс оқушыларды өз халқының рухани құндылықтарына баулу арқылы мүмкін болады. Авторлар қызметі оқушылардың рухани мәдениеті мен дүниетанымын қалыптастырудағы музыканың рөлін түсінуге және түсіндіруге бағытталған мектептегі сабақтардағы музыка мұғалімінің рөліне ерекше назар аударады.
Keywords: дүниетанымды қалыптастыру; музыка сабақтары; тұлғаның дамуы; ұлттық дәстүрлер; мәдениет; музыка