ƏЛ-ФАРАБИДІҢ САЯСИ ОЙ-ПІКІРЛЕРІ МЕН ПЛАТОН, АРИСТОТЕЛЬ КӨЗҚАРАСТАРЫНДАҒЫ ҰҚСАСТЫҚТАР МЕН АЙЫРМАШЫЛЫҚТАР - Амантаева, А.Б.; Мұратбеков, А.Ф. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2014)
Cаясаттану ғылыми пəн ретінде қалыптасу мен даму тарихынан тұрады. Саяси ойлардың тарихын танымай қазіргі саяси процестерді зерттеуге мүмкін емес. Тарихи принципке қарай саяси ойдың белгілі бір өкілдерінің идеяларын қарастырдық (Платон, Аристотель, əл-Фараби). Олардың мемлекеттің құрылысы, басқару өнері, биліктің құдайшылық сипаты, қоғамдық тəртіп туралы жəне əлемдік тəртіптегі мемлекеттің ерекше алатын орны туралы идеялар. Бұл мақалада жеке меншік, əлеуметтік теңсіздік, басшылық жайында Платон мен Аристотельдің жəне əл-Фараби арасында идеялық айырмашылықтар мен ұқсастықтары көрсетілген. Барлық сұрақтарды қарастырылғаннан кейін қорытындылары анықталған.
Keywords: мемлекет; билік; басқару; əлеуметтік теңсіздік; білім