ТАРИХ САБАҒЫНДА ЖАСАНДЫ ИНТЕЛЛЕКТІНІ ҚОЛДАНУДЫҢ МАҢЫЗЫ - Шолпанбаева Г.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Өзектілігі және мақсаты Қазіргі білім беру жүйесінде цифрлық технологиялардың қарқынды дамуы мұғалімдер мен оқушыларға жаңа мүмкіндіктер ұсынады. Соның ішінде жасанды интеллект (ЖИ) білім беру процесін жетілдірудің тиімді құралы болып отыр. Тарих сабағында ЖИ қолдану оқушылардың танымдық белсенділігін арттырып, тарихи деректерді талдау, салыстыру және жүйелеу қабілетін дамытуға жол ашады. Сонымен қатар, ЖИ арқылы тарихи карталар, инфографикалар, деректер базасы, мультимедиалық мазмұндар жасалып, сабақтың көрнекілігі мен қолжетімділігі артады. Бұл мәселенің өзектілігі – тарихи білімді заманауи технологиялар арқылы меңгертудің қажеттілігінде. Тарих сабағында жасанды интеллектті тиімді пайдалану жолдарын айқындау; Оқушылардың тарихи деректермен жұмыс істеу дағдыларын дамыту; Тарихи оқиғаларды визуализациялау арқылы есте сақтау қабілетін арттыру; ЖИ көмегімен жеке және топтық зерттеу жұмыстарын ұйымдастыру; Білім алушылардың сыни ойлауын, шығармашылығын және деректерді талдау дағдыларын қалыптастыру.
Keywords: Жасанды интеллект; цифрлық білім беру; деректерді талдау; танымдық белсенділік; инновациялық әдіс; білім сапасы