Болашақ педагогтардың этикалық–деонтологиялық мәдениетін дамыту - Бексултанова Р.К. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2026)
Мақалада қазіргі әлеуметтік–мәдени трансформациялар мен педагогикалық қызметке қойылатын кәсіби талаптардың күрделенуі жағдайында болашақ педагогтардың этикалық–деонтологиялық мәдениетін қалыптастыру мәселесі қарастырылады. Этика–деонтологиялық мәдениет педагогтың кәсіби–этикалық құндылықтары, нормалары мен мінез–құлық үлгілерінің жүйесін бейнелейтін интегративті әлеуметтік–педагогикалық білім ретінде талданады. «Деонтология», «педагогикалық деонтология» және «педагогтың этикалық–деонтологиялық мәдениеті» ұғымдарының мәні ашылып, олардың педагогикалық мамандықтар студенттерін кәсіби даярлау құрылымындағы маңыздылығы негізделеді. Этика–деонтологиялық мәдениеттің аксиологиялық, технологиялық және тұлғалық–шығармашылық компоненттері айқындалып, оны жоғары педагогикалық білім беру жүйесінде қалыптастырудың қағидаттары мен қазіргі өзекті мәселелері анықталады.
Keywords: этикалық–деонтологиялық мәдениет; педагогикалық деонтология; кәсіби– этикалық құндылықтар; кәсіби парыз; жоғары педагогикалық білім беру