АУТИЗМ СПЕКТРІ БҰЗЫЛҒАН БАЛАЛАРДА БАЛАМА БАЙЛАНЫС ЖҮЙЕСІ PECS КӨМЕГІМЕН СӨЙЛЕУДІ ДАМЫТУ - Нурова, А.К.; Байгаскина, Ж.К. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Мақалада PECS альтернативті байланыс жүйесін қолдану арқылы аутистік спектрі бұзылған балаларда сӛйлеуді дамыту әдістемесі қарастырылады. Баламалы коммуникация әдістердің ауызша қарым – қатынасты жақсарту үшін визуалды ынталандыруды қолдануының теориялық негіздемесі ұсынылған, сондай–ақ мотивация мен байланыс орнатудан бастап дағдыларды күнделікті өмірге біріктіруге дейінгі PECS енгізу кезеңдері ұсынылған. Сөздік қорын кеңейтуде, сөйлемдердің қалыптасуын жақсартуда және аутистік спектр бұзылысы бар балалардағы эмоционалды күйзеліс деңгейін төмендетуде осы тәсілдің тиімділігін растайтын эмпирикалық зерттеулердің нәтижелері талданды. Сонымен қатар, мамандарға, мұғалімдерге және ата–аналарға оқу процесін оңтайландыруға және баланың жеке ерекшеліктерін ескере отырып әдістемені бейімдеуге бағытталған практикалық ұсыныстар берілген. Мақала аутистік спектр бұзылысы бар балаларда оңалту мен түзетудің кешенді бағдарламаларын одан әрі зерттеуге және әзірлеуге негіз бола алады.
Keywords: PECS; аутистік спектрінің бұзылуы; сөйлеуді дамыту; баламалы коммуникация; визуалды ынталандыру