ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИННІҢ ПЕДАГОГИКАЛЫҚ КӨЗҚАРАСТАРЫНЫҢ БҮГІНГІ БІЛІМ БЕРУ МАЗМҰНЫМЕН ҮНДЕСТІГІ - Мусафирова, С.А.; Нурина, А.Қ.; Бейсембаева, Г.Қ.; Сатубалдина, Қ.Д. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі: Жаңа кезеңдегі білім берудің өзекті мəселесі жас ұрпаққа – адамгершілік – рухани тəрбие беру. Құнды қасиеттерге ие болу, рухани бай адамды қалыптастыру оның туған кезінен басталуы керек. Халықта «Ағаш түзу өсу үшін оған көшет кезінде көмектесуге болады, ал үлкен ағаш болғанда оны түзете алмайсың» деп бекер айтылмаған. Сондықтан баланың бойына жастайынан ізгілік, мейірімділік, қайырымдылық, яғни адамгершілік құнды қасиеттерді сіңіріп, өз – өзіне сенімділікті тəрбиелеуде отбасы мен педагогтар шешуші роль атқарады. Ыбырай Алтынсариннің педагогикалық көзқарасынан бүкілəлемдік тəлім тəрбиенің алтын діндегі гуманистік көзқарас, яғни шəкіртке жылы жүректі болу, мұғалім мен оқушы арасындағы ынтымақтастық принциптерінің көрініс тапқанын байқаймыз. Мақсаты: қоғамдық мүдделерді ұштастыра білетін, зиялы, адамгершілігі мол, денсаулығы мықты жеткіншек тəрбиелеу. Оқушылардың санасына туған халқына деген патриоттық сезім ұялатып, ұлттық рухты сіңіру. Сондай – ақ тілі мен əдебиетін, тарихы мен өнерін қастерлеп, салт дəстүрін меңгерту.
Keywords: рухани; мейірімділік; қайырымдылық; адамгершілік; құнды