ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИННІҢ ПЕДАГОГИКАЛЫҚ МҰРАЛАРЫН ҚАЗІРГІ БІЛІМ САЛАСЫНДА ҚОЛДАНУ - Молдабекова, Б.К. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі: Мақалада Ыбырай Алтынсариннің педагогикалық мұрасы қарастырылып, оның қазіргі білім саласындағы рөлі мен маңызы көрсетілген. Ұстаздың өткен ғасырда пайдаланған əдістəсілдері біздің заманымызда да өзекті болып отырғаны сөзсіз. Қазіргі жаңалық деп жүрген ынтымақтастық, ізгілендіру идеясын сол кездің өзінде-ақ Ыбырай Алтынсарин қалыптастырған болатын. Ыбырай Алтынсариннің ізгі ойлары, педагогикалық идеялары көптеп саналады. Мақсаты: І.Алтынсариннің жас ұрпақпен жүргізілетін оқу-тəрбие жұмысының мазмұнының сапасын арттыру мақсатында тəрбиегетуралы көзқарасын талдау.
Keywords: педагогикалық мұрасы; білім беру; қазіргі білім саласы; қазіргі заман; тəртіп; тəрбие