ЖАСӨСПІРІМ ШАҚ – ҚҰНДЫЛЫҚТАРДЫ ҚАЛЫПТАСТЫРУДЫҢ МАҢЫЗДЫ КЕЗЕҢІ - Султанова, А.М. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Жеке тұлғаның құндылық бағдарларының жүйесін қалыптастыру тұрғысынан ең қызықтысы – жасөспірім кезең. Барлық бағытта сапалы жаңа формациялардың қалыптасуы жүреді, ересектер элементтері организмнің қайта құрылуы, өзін-өзі тану, ересектермен жəне жолдастарымен қарым-қатынас, олармен əлеуметтік өзара əрекеттесу жолдары, қызығушылықтар, танымдық жəне тəрбиелік іс-шаралар, мінез-құлыққа, іс-əрекетке жəне қарым-қатынасқа делдал болатын моральдық-этикалық нормалардың мазмұны нəтижесінде пайда болады. Осы жас кезеңінде құндылық бағдарларын қалыптастыру механизмін түсіну үшін жасөспірімнің кейбір негізгі сипаттамаларын толығырақ қарастырылған.
Keywords: жасөспірім; құндылық бағдар; тəрбие; дамыту; қарым-қатынас