ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИННІҢ ПЕДАГОГИКАЛЫҚ ЕҢБЕКТЕРІНДЕГІ ГУМАНДЫҚ ОЙ–ПІКІРЛЕРДІҢ ТЕОРИЯЛЫҚ АСПЕКТІЛЕРІ - Сәкен, Ж.Н.; Сарова, Ж.Е. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Ыбырай Алтынсариннің педагогикалық көзқарастарындағы гуманистік ой–пікірлердің теориялық негіздері қарастырылады. Оның ағартушылық қызметі мен педагогикалық мұраларының негізінде адамгершілік тәрбие, ұлттық құндылықтар мен жалпыадамзаттық гуманистік принциптердің үйлесімі жатыр. Мақалада Алтынсариннің білім беру мен тәрбие мәселелері бойынша ұсынған идеяларының бүгінгі педагогикадағы маңыздылығы талданып, гуманистік педагогика тұрғысынан жас ұрпақты тәрбиелеудегі рөлі анықталады.
Keywords: Ыбырай Алтынсарин; педагогика; гуманизм; адамгершілік тәрбие; жалпы–адамзаттық құндылықтар; ұлттық білім беру; педагогикалық мұра