ҚАЗАҚ ҚОҒАМЫНЫҢ ЖƏНЕ ҒЫЛЫМИ ОЙЛАРЫНЫҢ ЖАРҚЫН ӨКІЛІ, ШЫҒАРМАШЫЛЫҒЫМЕН ІРГЕТАСЫН ҚАЛАУШЫ- Ы.АЛТЫНСАРИН - Абдиркенова, А.Қ.; Сəбитбек, Ж. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі: Мақалада Ыбырай Алтынсариннің – өз халқының талантты ұлы, ұлт мақтанышы екендігі, қазақ халқының мəдениетін дамытуға үлкен үлес қосуы, оның еңбектері мен барлық шығармашылығы тарихымыздың алтын қорына енуі, кейінгі ұрпаққа сарқылмас бай мұра қалдырдырғаны сөз етілген. Мақсаты. Ыбырай Алтынсарин педагогикасының мұраларының негізгі идеяларының бірі – адамның өзара қарым-қатынасы, жастарды еңбекке баулу екенін көрсету. Сонымен қатар жастарды оқу – білім, өнерге үндегенде айтпақ пікірін оқушы зердесіне сіңіру үшін əр түрлі ұстаздық амал тəсілдерді қолданатындығын дəріптеу.
Keywords: ұлт; халық; педагог