ЖАҢА ЗАМАН ОҚУШЫСЫНЫҢ ЦИФРЛЫҚ СӨЗМӘДЕНИЕТІ: ТӘЖІРИБЕ ЖӘНЕ НӘТИЖЕ - Несипова А.К.; Садуева К.С.; Нургалиева С.Б. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Мақалада «Цифрлық сөз әдебі» бағдарламасының оқушының интернет пен әлеуметтік желідегі әдеби, сауатты тіл қолдану мәдениетін дамытудағы рөлі қарастырылады. Цифрлық технологиялардың, әлеуметтік медианың және лездік хабар алмасу қосымшаларының әсерінен оқушылардың тілдік мінез-құлқындағы өзгерістерді талдауға ерекше назар аударылады. Мақалада оқушылардың цифрлық коммуникациядағы жазбаша және ауызша тіл нормаларын меңгеру деңгейлерін анықтайтын бақылаулар мен сауалнамалардың нәтижелері ұсынылған. Цифрлық тіл мәдениетін дамыту студенттердің тілдік рефлексиясын, сыни ойлауын және коммуникативтік жауапкершілігін дамытуға бағытталған мақсатты педагогикалық араласуды қажет ететіні көрсетілген.
Keywords: цифрлық орта; тіл мәдениеті; сөз әдебі; оқушы; ғаламтор