«АДАЛ АЗАМАТ» БІРТҰТАС ТӘРБИЕ БАҒДАРЛАМАСЫН ЖҮЗЕГЕ АСЫРУДА БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ МЕДИАСАУАТТЫЛЫҒЫНЫҢ МАҢЫЗЫ - Бекбулатова, А.Б. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Мақалада мектептің тәрбие жұмысындағы маңызды бағыттардың бірі ретінде медиасауаттылықтың маңызы қарастырылады. Зерттеу бірыңғай тәрбие бағдарламасы «Адал Азаматты» іске асыру контексінде жүргізіледі. Адал, жауапты және саналы азаматты қалыптастыруда сыни тұрғыдан ойлаудың, ақпаратты талдау мен бағалау қабілетінің рөлі ерекше атап өтіледі. Оқушылардың медиасауаттылығын дамыту бойынша негізгі жұмыс түрлері мен әдістері ұсынылады: сынып сағаттарына интеграция, жобалық қызмет, ата-аналармен ынтымақтастық, педагогтардың біліктілігін арттыру. Медиасауаттылықтың адамгершілік бағдарларды қалыптастыруға және теріс ақпараттық ықпалдарға қарсы тұруға ықпал ететіні көрсетіледі, бұл «Адал Азамат» бағдарламасының мақсаттарына толық сәйкес келеді.
Keywords: медиасауаттылық; Адал Азамат; тәрбие; сыни тұр- ғыдан ойлау; цифрлық қауіпсіздік; ақпараттық мәдениет; цифрлық этика; азаматтық тәрбие