КОЛЛЕДЖ СТУДЕНТТЕРІНІҢ ӘЛЕУМЕТТІК БЕЙІМДЕЛУІН ПЕДАГОГИКАЛЫҚ БАСҚАРУ ЖОЛДАРЫ - Сағындық, Сапархан Дүйсенбайұлы; Утегенова, Бибикуль Мазановна (My University, 2019)
Өзектілігі. Мақсаты. Мақалада колледждің бірінші курс студенттеріне оқу орнына бейімделуде педагогикалық және психологиялық қолдау көрсету мәселелері қарастырылған. Қолдаудың жалпы сипаты ашылған. Оқу орнына бейімделудің факторлары бойынша зерттеу жұмысының мәліметтерін көрсетілген. Мақала авторлары осы факторлардың жағымды және жағымсыз негіздерін зерттеп, атап көрсеткен. Бірінші курс студенттерінің оқу орнына келіп оқуда психологиялық және әлеуметтік жағынан көретін қиыншылықтарын, олардың себеп-салдарын талдап, педагогикалық қолдаудың ұйымдастыру формалары мен әдіс-тәсілдерін сипаттаған. Мақалада студенттер кәсіби оқу орнының талаптарына бірден үйрене алмайтындығы сипатталған. Үйлесімді жолдармен бейімделу шарттары қарастырылған.Педагогикалық қолдау талаптарына авторлар оқу бағдарламасын жеке даму траекториясына байланысты жүзеге асыру жолдарын айқындап көрсеткен. Актуальность. Цель. В статье рассматриваются проблемы психолого- педагогической поддержки студентов первого курса в период их адаптации к обучению в педколледже. В статье уточнены понятия психологической и педагогической поддержки, основные условия использования поддержки для успешной адаптации студентов- первокурсников, приведены некоторые методики по исследованию проблемы адаптации студентов. В статье рассмотрены возможности учета индивидуально-психологических особенностей студентов первого курса при их адаптации к условиям высшего учебного заведения. В работе также даны характеристики ключевым понятиям адаптации студентов первого курса к получению профессионального образования с позиций психологической, педагогической и социальной поддержки. Так, к социальной позиции в поддержке студента первого курса отнесены следующие: приобретение иного статуса – студента, относительная свобода в выборе траектории обучения, расширение коммуникации и группового взаимодействия, нейтральная позиция преподавателей по отношению к студентам, образовательная среда и комфортность психологической атмосферы для успешной адаптации. Relevance. Goal. The article is devoted to the problems of psycho-pedagogical support of freshmen in the period of their adaptation to training in teacher training University. In the article there are specified the notions of psychological and pedagogical support, basic conditions of using support for successful adaptation of freshmen, there are also given methods on research of problems of students’ adaptation. The article deals with capabilities of taking into account individual psychological characteristics of freshmen in adaption to conditions of higher education institution. In the work there are also shown the characteristics of key concepts of freshmen
Keywords: колледж; студент жастар; оқу жағдайлары; әлеуметтік бейімделу.; колледж; студенческая молодежь; условия обучения; социальная адаптация