АБАЙ ҚҰНАНБАЕВТЫҢ «ЖӘУАНМӘРТЛІГІ» МЕН ШӘКӘРІМ ҚҰДАЙБЕРДИЕВТІҢ «ҰЖДАНЫ» АРАСЫНДАҒЫ РУХАНИ САБАҚТАСТЫҚ - Берденова, С.Ж.; Міркемел, А.М. (Publisher of Kostanay State Pedagogical Institute, 2018)
Абай – дана, дара тұлға, қазақтың менталитетін әлемдік аренаға көтерген тұлға. Шәкәрім – оның ізбасары.Мақалада Абай мен Шәкәрімнің «адамгершілік» іліміне байланысты ойларының рухани сабақтастығы қарастырылды. А.Құнанбаевтың «жәуанмәртлігіндегі» негізгі үш ұғым мен Ш.Құдайбердиевтің «ұжданындағы» үш ұғымның арасындағы байланыс анықталды. Сабақтастық туындылардағы мысалдар арқылы дәлелденді. М.Мырзахметұлы, Е.Рақымжанов, Н.Бәйтенова сынды ғалымдардың еңбектері басшылыққа алынды. Ынсап, әділет, рақым ұғымдары екі ойшылдың дүниетанымдары мен шығармаларының негізінде сараланды.
Keywords: философиялық категория; адамгершілік; жәуанмәрт; ынсап, ұждан; рух; таным; гуманистік ұғым; рақымдылық