СІРКЕ ҚЫШҚЫЛЫ ТУЫНДЫЛАРЫНЫҢ ФЕРМЕНТТЕРДІ ТЕЖЕУ БЕЛСЕНДІЛІГІН ЗЕРТТЕУ - Райымқұлова, М.Қ.; Бектас, Ж.С. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2024)
Бүкіл әлемде гельминттер әрбір екінші адамдарда және жан-жануарлар кездеседі. Қазіргі уақытта гельминттерге қарсы дәрі-дәрмектер жасау өте өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Гельминттерге қарсы препараттарды жасауда ең жылдам әрі ең тиімді әдістер жоқ және гельминттерге қарсы ең белсенді қосылстарда аз. Гельминттер – адамдар мен жан-жануарлардың организмінде кездесетін паразиттік құраттар болып табылады. Бүкіл әлемде паразиттік құраттардың 300-ге жуық түрлері бар. Паразиттік құрттар топырақта, ағын суларда, термиялық өңделмеген азық-түліктерде тіршілік етеді. Гельминттер көбінесе жас балалар организмінде кездеседі және түрлі ауытқуларға алып келеді. Бұл паразиттік құрттар әсерінен болатын ауруды гельминтоз деп аталады. Гельминтоз – өткір инфекциялық және паразиттік аурулар болып табылады. Ол адамдар мен жан-жануарлар организміне енген кезде паразиттік құрттар пайда болады. Ағзаға гельминт жұмыртқалары енген соң бір апта ішінде дамып, өседі. Адам мен жануарлар ағзасынадағы гельминтоз ауруының белгілері 2-4 аптада байқала бастайды. Алты апта ішінде паразиттік құрттар толық дамып жетіледі. Гельминттерге қарсы көптеген препараттар болғанымен әсері аз болғандықтан жаңа, тиімді және қолжетімді препараттар мен қосылыстар табу өте маңызды.
Keywords: гельминттер; гельминтоз; фумаратредуктаза; сукцинатдегидрогеназа; феноксисірке қышқылдары