XIX ҒАСЫР ПОЭЗИЯ ӨКІЛДЕРІНІҢ ТІЛДІК ЕРЕКШЕЛІГІ - Бекмаханбет, И.С.; Елен, А.Н.; Сейсембай, Г.А. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2016)
Ұсынылып отырған мақала XIX ғасыр қазақ ақындары шығармаларында кездесетін қазіргі таңда мағынасы күңгірттенген түсініксіз деп танылатын сөздердің мағынасын ашуға арналған. Ақындар шығармашылығында түрлі тарихи оқиғаларға байланысты мағынасы күңгірттенген сөздер жиі кездескен. Зерттеу жұмыстары арқылы ақындар шығармаларындағы осындай мағынасы түсініксіз сөздердің мағынасы ашылып,шығу төркініне қарай топтарға бөлінді. Нəтижесінде ақындар шығармашылығына тəн ерекшеліктер мен олардың сөз қолданыстары анықталды. ХІХ ғасыр ақындары тіліндегі мағынасы түсініксіз сөздер толықтай жинақталып, сөздік құрастырылды.
Keywords: ХІХ ғасыр ақындары; түсініксіз сөздер; тарихи сөздер; актив сөздер; лексикалық қор; сөздік