ƏЛ-ФАРАБИДІҢ МУЗЫКАЛЫҚ ІЛІМ МҰРАЛАРЫ - Есмаганбетова, Ш.К. (publisher of Kostanay state pedagogical university, 2020)
Осы мақалада əлемдік музыка өнері мен музыка теориясының дамуына ерекше ықпал еткен Шығыстың Ұлы ойшыл, ғалым, математигі əл-Фарабидің музыка жайында «Музыканың ұлы кітабы» жəне «Ғылымдар энциклопедиясы» еңбектері жазылған. Ғалымның музыка өнеріне өзінің ғылыми көзқарасында айтылған ойлары мен физика-математикалық ғылымға сүйене отырып практикалық дəлелдері келтірілген. Музыкалық практика мен теорияны қоса қарастыра музыка əлеміндегі ұлы еңбектерін жазған. Осы жоғарыда аталған еңбектердің жазылу себебіне тоқталып кеткен.
Keywords: əл-Фараби; музыка; музыкалық трактат; гармония; Музыка теориясы; Музыканың ұлы кітабы; Ғылымдар энциклопедиясы