ҰЛТ ЗИЯЛЫЛАРЫНЫҢ ҚАЛЫПТАСУЫ ТУРАЛЫ ЗЕРТТЕУЛЕР - Жолдыбек, Г. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2014)
Ұсынылып отырған мақалада Қазақстанда ұлт зиялыларының қалыптасу тарихы және аталмыш мәселе бойынша жазылған негізгі еңбектерге тарихнамалық тұрғыда шолу жасалынды. Қазақ зиялыларының қалыптасу тарихы XIX ғасырдың соғынан ХХ ғасырдың басындағы уақыт аралығында басылып шыққан еңбектері мен мәліметтері қарастырылады. Бұл кезең халықтың Ресейдің колониалдық саясатына наразылық танытатын басылымдар мен әдебиеттердің басылуымен сипатталады. Қаруды қаламға айырбастаған зиялылар алыс жақын шет елдерде Ресейдегі ірі оқу орындары мен Европадағы оқу орындарында білім алып, ұлттық мемлекеттік тәуелсіздік туралы сөз қозғады. Мақала авторы төңкеріске дейінгі тарихты ұмыттыруға бағытталған кеңес идеологиясының әсерін көрсетті, сонымен қатар, төңкеріске дейінгі тарихнамаға және тәуелсіз Қазақстанның тарихнамасына шолу жасады.
Keywords: зиялы; зиялы қауым; элита; интеллигенция; ұлттық интеллигенция; партия қайраткері; мансап иесі; революционер; қайраткер; Алаш қайраткері; ұлт; тарихнама; тұлға; тұлғатану; зерттеулер; отаршылдық; идеология; ұлтшылдық; Кеңес өкіметі; Қазақстан