ҒАРЫШТЫҚ ҚҰБЫЛЫСТАРДЫ ОҚЫТУДА ЦИФРЛЫҚ БІЛІМ РЕСУРСТАРЫН ҚОЛДАНУ ӘДІСТЕМЕСІ - Оралбай Ж.С.; Рыстыгулова В.Б.; Канашева Н.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Зерттеудің өзектілігі Қазақстанның білім беру жүйесін қарқынды цифрландыруға және күрделі ғылыми тұжырымдамаларды түсіндіру үшін заманауи құралдарды енгізу қажеттілігіне байланысты. Дәстүрлі оқыту әдістері көбінесе абстрактілі космологиялық құбылыстарды визуализациялауда тиімді емес, бұл оқушылардың үлгерімінің төмен бастапқы көрсеткіштерімен расталады. Жұмыстың мақсаты 11-сыныпта «Космология» бөлімін зерттеу кезінде цифрлық білім беру ресурстарын (анимациялар, модельдеу, мультимедиялық тапсырмалар) пайдалану әдістемесін әзірлеу және эксперименттік тексеру болып табылады. Зерттеу нәтижелері ұсынылған тәсілдің тиімділігін растай отырып, оқу үлгерімінің айтарлықтай артуын және оқушылардың пәнге деген қызығушылығының артуын көрсетеді.
Keywords: цифрлық ресурстар; симуляциялар; анимациялар; ғарыштық құбылыстар; оқыту әдістемесі