АХМЕТ ЖАНТӨРИН - Оспанұлы, С.; Мырзағалиева, К.М. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақалада ХІХ ғасырда Орданың Шығыс бөлігінің сұлтаны болған Ахмет Жантөриннің өмірі мен қызметі кеңінен сипатталады. Ол өз дәуірінде көреген басшы, бітімгер, ағартушы, әрі ел бірлігін ойлаған тұлға ретінде танылған. Мақалада оның әкімшілік қызметі, шекаралық қақтығыстарды реттеудегі рөлі, егіншілік пен білім беру ісіне қосқан үлесі нақты деректермен баяндалған. Жантөриннің Шоқан Уәлихановқа «Едіге» жырын жеткізуі, Ыбырай Алтынсаринге оқуына жәрдемдесуі, жас ұрпақтың білім алуына жағдай жасауы – оның ел болашағына бейжай қарамағанын көрсе- теді. Сонымен қатар, автор А. Жантөриннің қоғамдық, саяси беделін сипаттай келе, оның есімі мен зиратының киелі орындар қатарына енгізілуі қажет екенін алға тартады. Мақала тарихи деректер мен мұрағат материалдарына сүйеніп жазылған.
Keywords: қазақ тарихы; ел басқару; ағартушылық; тарихи тұлға; реформа; ұлттық мұра; отырықшылық; мемлекеттік басқару; қазақ қоғамы