ЖОҒАРЫ БІЛІМДЕ ЦИФРЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯЛАРДЫ ЕНГІЗУ: ХИМИЯЛЫҚ ҚОСЫЛЫСТАРДЫҢ ҚАСИЕТТЕРІН КОМПЬЮТЕРЛІК БОЛЖАУ - Закириянова Г.Б.; Ергалиева Э.М. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Зерттеудің өзектілігі химия магистранттарының ғылыми-тәжірибелік дайындығында заманауи цифрлық технологияларды қолдану қажеттілігіне негізделген. Жұмыстың мақсаты ди- және тетраазабициклононан-9-ондардың фармакологиялық әлеуетін PASS және ADMETlab 3.0 цифрлық платформалары арқылы in silico әдістемелермен кешенді бағалау болып табылады. Алынған нәтижелер қосылыстардың көпмақсатты биологиялық белсенділігін (мазасыздыққа қарсы, кардиотоникалық, қабынуға қарсы) анықтауға және фармакокинетикалық профилі бойынша ең перспективті кандидаттарды бөліп таңдауға мүмкіндік берді.
Keywords: фармакология; PASS; ADMETlab 3.0; цифрлық технологиялар; биологиялық белсенділік