БЕРДІБЕК СОҚПАҚБАЕВТЫҢ «БАЛАЛЫҚ ШАҚҚА САЯХАТ» ПОВЕСІНДЕГІ «БАЛАЛЫҚ ШАҚ» КОНЦЕПТІСІ - Бекбосынова, А.Х.; Бекмагамбетова, М.Ж.; Дуйсенбаева, К.Е. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Мақалада Бердібек Соқпақбаевтың «Балалық шаққа саяхат» повеcінде аштықты, репрессияны, соғысты көріп үлгерген жас балалардың тағдыры сөз етіледі. Мақалада жазушы өз бейнесі арқылы өзінің ғана емес, өзге балалардың балалық шағын көрсете отырып, сол замандағы қазақ халқының тұрмыс-тіршілігін шынайы суреттеп көресеткен. «Балалық шақ» концептісін беруде жазушы керісінше өрімдей жас балалардың балалық шақтарының болмауын бейнелеген. Шығармадан тақырыпқа қатысты үзінділер беріліп, олардың мәні мынадай концептілік құрылымдар арқылы ашылады: балалық шақ, жоқшылық, шарасыздық, жетімдік, арман, білім алу.
Keywords: балалық шақ; жоқшылық; шарасыздық; жетімдік; арман; білім алу