ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫНЫҢ СУ ШАРУАШЫЛЫҒЫ БАССЕЙНДЕРІНІҢ ЖЕР БЕТІ СУ ҚОРЛАРЫН БАҒАЛАУ - Бақыткерей, С.Б. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2022)
Қазақстан Республикасының су қоры Қазақстан Республикасының аумағы шегiндегi мемлекеттiк су кадастрына енгiзiлген немесе енгiзiлуге тиiс барлық су объектiлерiнiң жиынтығын қамтиды. Шекарасы, көлемi мен су режимi бар құрлық бетi бедерлерiндегi жəне жер қойнауындағы су шоғырланымдары Қазақстан Республикасының су объектiлерiне жатады. Олар: теңiздер, өзендер, соларға теңестiрiлген каналдар, көлдер, мұздықтар жəне басқа да жер үстi су объектiлерi, жер асты сулары бар жер қойнауының бөлiктерi. Қазақстан Республикасының су ресурстары су объектiлерiнде жиналған, пайдаланылатын немесе пайдаланылуы мүмкiн жер үстi жəне жер асты суларының қорлары болып табылады. Зерттеу нысаны. Шүлбі су бассейні, Өскемен жəне Бұқтырма су бассейндері. Зерттеу мақсаты. Халықтың суда ауыз сумен жəне тұрмыстық қажеттілікпен қамтамасыз етілуі басымдылық болып табылады. Шығыс Қазақстан Ертіс маңы жер беті су қорларын бағалау.
Water resources of east Kazakhstan region assessment of surface water resources of basins
Keywords: су қоймалары; су тоғаны; су бассейні; бақылау навигациясы; жер беті су қоры; ақаба сулары; бассейндік сулар