Ы. АЛТЫНСАРИН ҚАШАН, ҚАЙ ЕЛДІ МЕКЕНДЕ, ҚАНША МЕКТЕП АШТЫ? - Сатбаева, А.Т.; Мырзағалиева, Қ.М.; Оспанұлы, С.О. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2022)
1864 жылы 8 қаңтарда Ыбырай Алтынсариннің Торғайда қазақ даласында бұрын-соңды болмаған жаңа үлгідегі мектеп ашып, оның өзіне ғана тəн ерекшелігі бар бағдарламасын, оқу-құралдарын жинаушы, жазушы, құрастырушы, шаруашылық есеп-қисабын жүргізуші де болғаны бұл күнде баршамызға белгілі жайт. Сондықтан да мақалада, оған көп тоқталмай, басқа мектептер қалай, қашан, қай жерде ашылғаны, оларда кімдер мұғалімдік қызмет атқарғаны жайында əңгіме қозғамақпыз. Өйткені қазір біреу Ыбырай он бір мектеп ашқан десе, енді біреулер 14, енді біреулер 16 мектеп ашқан деген пікір айтып, көпшілік қайсысы дұрыс екеніне көз жеткізе аламай жүргенге ұқсайды.
Keywords: мектеп; мұғалім; болыстық; халықтық; уез; облыс; инспектор; құрал-жабдықтар; бекініс; оқушы; бағдарлама