ҚАЗАҚ ЖҰМБАҚТАРЫНДАҒЫ ҰЛТТЫҚ ДҮНИЕТАНЫМ КӨРІНІСІ - Ахметова, Д.Н.; Сабыр, М.Б. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақалада қазақ жұмбақтарының ұлттық дүниетанымдағы орны мен ерекшеліктері қарастырылады. Қазақ халқының рухани мұрасы болып табылатын жұмбақтар халықтың тұрмыс–тіршілігін, табиғатқа деген көзқарасын, мәдени құндылықтарын бейнелейді. Жұмбақтар табиғат құбылыстарын, ауыл шаруашылығын, мифологиялық түсініктер мен космологиялық көзқарастарды сипаттайды. Мақалада жұмбақтардың тілдік ерекшеліктері, символикасы, метафора мен теңеулердің қолданылуы талданады. Қазақ жұмбақтары тарихи және мәдени құндылықтарды сақтап, ұрпақтан ұрпаққа тәрбие құралы ретінде қызмет атқарады.
Keywords: қазақ жұмбақтары; ұлттық дүниетаным; символика; метафора; теңеу; мәдени мұра; халық фольклоры; мифология; экология; қазақ тілінің ерекшеліктері