МАҒЖАННЫҢ МАРЖАН МҰРАСЫ - Султанова, Айгуль Сартаевна (My University, 2018)
Аннотация Өзектілігі: Мағжан Жұмабаевтың өмірі мен шығармашылығын таныту арқылы оның ақындық тұлғасы мен философиялық ойларынан нəр алу. Мағжан Жұмабаевтың педагогикалық еңбектеріндегі оқушылардың тəлім-тəрбиесінің басты ерекшелігі тұрмыс- тіршілікпен тығыз байланыстырылғанында. Ұлттық тəрбиенің ұрпақ үшін берері орасан зор. Əсіресе, тəрбиелік бағыттағы іс-шараларды тағылымды етіп өткізу ұстаздың қарым-қабілетіне көп байланысты. Менің тақырыбымдағы негізгі ой да осы, яғни ұлы тұлғаның еңбектеріне көз жүгірте отырып, ұрпақ тəрбиесінің ұлттық жаңа үлгісін жасауға деген ұмтылыс жəне əдістемелік жұмыстарды жетілдіру. Мұғалімдік ортада біте қайнасып жүріп түйген ойым, қазіргі кезде жаңаша педагогикаға ерекше көңіл бөлу керектігін айтқым келеді. Мақсаты: Мағжан Жұмабаевтың педагогикалық идеяларын пайдалана отырып егеменді еліміздің ертеңі жас ұрпақты əдепті, адамгершілігі жоғары, халқымыздың рухани байлығын бүгінгі күн талабымен ұштастыра отырып, ұлттық тəрбиені ұрпақ санасына қалыптастыру. Аннотация Актуальность. Знакомство с поэтической личностью и философскими идеями Магжана Жумабаева, отразив жизнь и творчество. Творчество Магжана Жумабаева служит примером высокой духовности и гражданственности, любви к своему народу. Литературное наследие Магжана Жумабаева выдержало испытание временем, оно органически вошло в историю казахской поэтической культуры, составив наряду с творчеством других классиков ее неотъемлемую часть. Цель: Использовать педагогические идеи Магжана Жумабаева, чтобы довести национальное образование до сознания поколений так как будущее нашей суверенной страны заключается в создании достойного, в сочетании с духовными устремлениями морального человечества. Abstract Relevance. Acquaintance with the poetic personality and philosophical ideas of Magzhan Zhumabayev, reflecting the life and work. Magzhan Zhumabayev's work is an example of high spirituality and citizenship, love for his people. The literary heritage of Magzhan Zhumabayev has stood the test of time, it organically entered the history of Kazakh poetic culture, making it an integral part along with the work of other classics. Goal. Use the pedagogical ideas of Magzhan Zhumabayev to bring the national education to the consciousness of generations, as the future of our sovereign country is to create a decent, combined with the spiritual aspirations of moral humanity.
Keywords: ақын; ұрпақтың тəрбиесі; ұлы тұлға; еңбектері; педагогика; тəрбие; ұлттық мұра; рухани байлық; поэты; поколения; великая личность; произведения; педагогика; воспитание; национальное достояние; духовное богатство; poets; generations; great personality; works; pedagogy; education; national wealth; ecclesiastical wealth