РЕАЛИЗАЦИЯ ЗАДАЧ ДУХОВНО-НРАВСТВЕННОГО ВОСПИТАНИЯ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ - Ильясов, Ерик Капсабитович (My University, 2018)
Аңдатпа Мақалада математика сабағында оқушылардың рухани-адамгершілік тəрбиесін ұйымдастыру бойынша жұмыс тəжірибесі ұсынылған.Рухани-адамгершілік тəрбие міндеттерін іске асыру - окушыларга пəндік білім беруге қарағанда қиынырақ. Мұғалімнің қандай пəнді жүргізетіні маңызды емес. Ең бастысы-сабақта тұлғаның үйлесімді дамуы үшін жасайтын жағдайлар.Педагог үшін міндеттің қиындығы осында. Мұғалім өте дарынды оқушылармен жұмыс жасаса да, ол одан математик дайындамайтының, жан-жақты дамыған тұлға дайындайтының есте ұстауы тиіс.Оқыту тəжірибесінде математиканың эстетикалық əлеуеті жиі бағаланбайды. Дегенмен, ғасырлар бойы математикамен барлық өнер түрлерінің жолдары байланысты. Сондықтан оқушылардың рухани дамуы үшін тарихи мəліметтер өнегелі материал. Аннотация В статье представлен опыт работы по организации духовно-нравственного воспитания учащихся на уроках математики. Реализация задач духовно-нравственного воспитания намного сложнее, чем передача предметных знаний учащимся. И неважно, какой предмет ведет учитель. Главное – это те условия, которые он создает на уроках для гармоничного развития личности. В этом и состоит сложность задачи для педагога. Учитель должен помнить о том, что встречаясь даже с очень одаренным учеником, он готовит из него не математика, а всесторонне-развитую личность. Эстетический потенциал математики в практике обучения часто недооценивают. Однако на протяжении веков пути математики и различных видов искусства переплетались. Поэтому исторические сведения предоставляют благодатный материал для развития духовности школьников. Abstract The article presents the experience of organizing the spiritual and moral education of students in mathematics lessons. The implementation of the tasks of spiritual and moral education is much more difficult than the transfer of subject knowledge to students. And it doesn't matter what subject the teacher leads. The main thing - these are the conditions that it creates in the classroom for the harmonious development of personality. This is the complexity of the task for the teacher. The teacher should remember that when meeting with a very gifted student, he prepares from him not mathematics, but a comprehensively developed personality. The aesthetic potential of mathematics in the practice of learning is often underestimated. However, over the centuries, the paths of mathematics and various forms of art intertwined. Therefore, historical information provides fertile material for the development of spirituality of schoolchildren.
Keywords: адамгершілік; тəрбие; интегралдау; пəн; тұлға; нравственность; воспитание; интегрирование; предмет; личность; morality; education (upbringing); integration; subject; person