Ы.АЛТЫНСАРИННІҢ АҒАРТУШЫЛЫҚ ИДЕЯЛАРЫН ОҚУ – ТӘРБИЕ ЖҰМЫСТАРЫНДА ҚОЛДАНУ - Кудербекова, А.С.; Касенова, Ш.Б.; Макашева, Г.У. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2023)
Өзектілігі: Қазіргі білім беру жүйесінің жаңа құрылымы мен оқу әдістемелік жұмыстарының мазмұнының өзгеруі мұғалімдердің кәсіби шеберліктерін жаңартуды, шыңдауды талап етеді. Ыбырай Алтынсарин өзінің педагогикалық – ұйыдастырушылық әрекетінде бірнеше маңызды принциптермен әдістерге сүйенді. Кез – келген пәнді оқытуда белгілі бір жүйе, қабылданған стандарт болуы қазір да аса маңызды талап. Осы принципке сүйене отырып, Ы.Алтынсарин сол кездегі мектептер жұмыстарына сараптама беріп отырған.Мақсаты: оқу – тәрбие жұмыстарында Ы.Алтынсаринның ағартушылық идеялары мен педагогикалық – ұйымдастырушылық әрекетіндегі принциптерді қолдану.
Keywords: оқыту процесі; принцип; тәрбие; идея