ФИЗИКА ПӘНІНДЕ ФУНКЦИОНАЛДЫҚ САУАТТЫЛЫҚТЫ АРТТЫРУ - Жусупова А.Б.; Калаков Б.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Өзектілігі: Бүгінгі білім беру жүйесінің басты талабы – оқушылардың функционалдық сауаттылығын арттыру. Физика сабағында бұл бағыт оқушылардың алған білімін өмірде қолдануға, шығармашылық және сыни тұрғыдан ойлау қабілеттерін дамытуға мүмкіндік береді. Мақсаты: Физика пәні арқылы оқушылардың функционалдық сауаттылығын дамыту, яғни алған білімдерін өмірлік жағдаяттарда тиімді қолдана алуына, шығармашылықпен ойлауына, өздігінен шешім қабылдау дағдыларын қалыптастыруға жағдай жасау. Автор мақала барысында оқушылардың функционалдық сауаттылығын дамыту кезінде туындаған қиындықтар және шешу жолдарын атап көрсетеді. Функционалдық сауаттылығын арттыруда пайдаланылған әдіс-тәсілдердің тиімділігін айқындалады. Физика пәнінде функционалдық сауаттылықты қалай дамытуға болады? Осы орайда тәжірибесін әріптестерімен бөлісіп ортаға салады. Физика пәнінен тек сыныптың ішіндегі абстрак дүние ретінде түсінбеуі керек, яғни бүкіл табиғат планеталар жүйесінен бастап күнделікті тұрмыс-тіршілігіне дейін осы физикалық заңдар мен құбылыстарға бағынатындығын оқушының санасына жеткізу керек. Сондықтан теория мен практиканың байланыста болуын қамтамасыз ету үшін теориялық қағидалардың, заңдылықтар мен ережелердің сақталуын да есте ұстауымыз керек деп ой түйеді. Функционалдық сауаттылығын арттыру сапалы білім негізі деп тұжырым жасай білген.
Keywords: Функционалдық; білім; жаңаша; өмірде қолдану; шығармашыл