НЕГІЗГІ ОРТА СЫНЫП ОҚУШЫЛАРЫНЫҢ МАТЕМАТИКАЛЫҚ САУАТТЫЛЫҚ ДАМУ ДЕҢГЕЙІ - Ерланова, Ұ. Е. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2022)
21 ғасырда күнделікті өмірде кездесетін мəселелер күрделене түсуде. Əрбір адам үшін математиканың нақты өмірдегі рөлін білу жəне түсіну маңызды, сондықтан адам қоғамның сындарлы, қамқор жəне ойлы мүшесі болу қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін математиканы дұрыс бағалай алады жəне пайдалана алады. Бұл дағды математикалық сауаттылық деп аталады. Математикалық сауаттылық деңгейін көтеру – адам ресурстарының сапасын арттырудың бір жолы. Оның дамуы жақсартуға қолдау көрсету үшін оқушылардың күшті жəне əлсіз жақтарын сипаттауды қажет етеді. Зерттеу сынып деңгейі мен оқушының жынысы бойынша оқушылардың математикалық сауаттылық дағдыларының дамуын сипаттайды. Зерттеу популяциясы жалпы білім беретін мектептің 13 пен 16 жас аралығындағы оқушылардан құралды. Таңдама кездейсоқ іріктеу əдістерінің комбинациясын пайдалану үшін таңдалған 8, 9 жəне 10-сыныптардың 89 оқушысын қамтыды. Деректерді өңдеу жəне деректерді талдау Microsoft Excel 2010 бағдарламалық құралын пайдалану арқылы жүзеге асырылды. Тапсырма əзірлеуде бірнеше таңдаулы тест тапсырмаларын пайдаланып жоғары балл алуға мүмкіндік береді. Сынып деңгейі, жынысы математикалық сауаттылық ұпайларына əсер ететін үрдіс болды. Математикалық сауаттылықты меңгеру деңгейін арттыру жұмыстары талқыланады.
Keywords: құзыреттілік; математикалық сауаттылық; сауаттылық; PISA; жыныс