ИНКЛЮЗИВТІ БІЛІМ БЕРУДІҢ ТЕОРИЯЛЫҚ ЖƏНЕ ƏДІСТЕМЕЛІК НЕГІЗДЕРІ - Құсайын, Орынбасар Талгатқызы; Сейтқазы, Зухра Махмұдқызы; Ергалиева, Айгерим Канатовна (My University, 2019)
Инклюзивті білім беру жүйесі орта, кəсіптік жəне жоғары білім беру оқыту мекемелерін қамтиды. Оның мақсаты мүмкіндігі шектеулі адамдарды білім алу жəне кəсіптік дайындау барысында кедергісіз орта құру болып табылады. Осы мақсаттарға жету үшін білім беру ұйымдарын техникалық жабдықтау, педагогтар мен басқа да тыңдаушыларға мүмкіндігі шектеулі адамдармен жұмыс жүргізу жəне олармен өзара əрекеттесуін дамытуға арналған арнайы оқыту курстарын əзірлеу сияқты іс-шаралар кешені қажет. Дамудағы ерекшеліктері оқыту қызметінің қарқынына үлкен əсерін тигізеді де мұғалімге əр сабақты тиянақты ойластыруына, жеке тəсілдерді жүзеге асыруға, оқушылардың дайындық деңгейінің əртүрлілігін ескеруге тура келеді. Кейбір оқушылар есеп шығара алмаса да, ұзақ жаза алмаса да теориялық сұрақтарға жақсы жауап бере алады, құбылыстардың пайда болу себептерін түсіндіре алады. Көп тақырыптарды денсаулық ерекшеліктеріне жəне білім алушылардың мүмкіндіктеріне қарай бейімдеу керек болады.Жоғарыда айтылғандарды қорыта келе, əдіс- тəсілдерді ойластырып жəне дұрыс таңдай білудің, жаңа заманауи педагогикалық технологияларды қолданудың математиканы оқытуды ұйымдастыруда тиімділігін атап кету керек. Система инклюзивного образования включает в себя средние, профессиональные и высшие учебные заведения. Его цель - создать без барьерную среду для людей с ограниченными возможностями в их образовании и обучении. Для достижения этих целей необходимо разработать комплекс мер, таких как техническое оснащение образовательных организаций, учителей и других слушателей, для разработки специальных учебных курсов для работы с людьми с ограниченными возможностями и работы с ними. Особенности развития оказывают большое влияние на темпы обучения, и учитель должен тщательно продумывать каждый урок, применять индивидуальные подходы и учитывать разнообразие готовности учащихся. В то время как некоторые учащейсямогут быть не в состоянии сообщить, они могут быть в состоянии ответить на теоретические вопросы хорошо, даже если они не могут написать достаточно долго, объяснить причины явлений. Многие темы необходимо адаптировать к особенностям здоровья и способностям учащихся. Подводя итог вышесказанному, следует отметить, что использование современных педагогических технологий при конструировании математических методов мышления и выбор методов и методов обучения. The system of inclusive education includes secondary, vocational and higher education institutions. Its purpose is to create a barrier-free environment for education and training of people with disabilities. To achieve these goals, a set of measures is needed, such as the technical equipment of educational institutions, the development of special training courses for teachers and other students to work with people with disabilities and develop interaction with them. Features of development have a great influence on the pace of learning activities, and the teacher will have to think carefully about each lesson, implement individual approaches, take into account the diversity of the level of training of students. Some students can well answer theoretical questions, even if they can not solve the problem, can not write for a long time, explain the causes of phenomena. Many topics need to be adapted depending on the health characteristics and capabilities of the students. Summing up the above, it should be noted the effectiveness of thinking and the right choice of methods, the use of new modern pedagogical technologies in the organization of teaching mathematics.
Keywords: инклюзивті білім беру; мүмкіндігі шектеулі; педагог; əдіс-тəсіл; технология; денсаулық сақтау; замани; инклюзивное образование; ,с ограниченными возможностями; педагог; методология; технология; здравоохранение; современность; inclusive education; with disabilities; teacher; methodology; technology; healthcare; modernity