ДАЛАНЫҢ АЛҒАШҚЫ ҰСТАЗЫ- ЫБЫРАЙ АЛТЫНСАРИН - Шолпанқұлова, Қ.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі. Ыбырай Алтынсарин – өз халқының талантты ұлы, ұлт мақтанышы. Ол қазақ халқының мəдениетін дамытуға үлкен үлес қосты, оның еңбектері мен барлық шығармашылығы та-рихымыздың алтын қорына еніп, кейінгі ұрпаққа сарқылмас бай мұра қалдырды. Алтынсарин қазақ халқының жадында осындай ұлы тұлға болып қалды. Мақсаты. Ыбырай Алтынсарин педагогикасының мұраларының негізгі идеяларының бірі – адамның өзара қарым-қатынасы, жастарды еңбекке баулу екенін көрсету. Сонымен қатар жастарды оқу-білім, өнерге үндегенде айтпақ пікірін оқушы зердесіне сіңіру үшін əр түрлі ұстаздық амал тəсілдерді қолданатындығын дəріптеу.
Keywords: ұлт; қазақ; халық; педагог; тұңғыш; еңбек