ҰШУ АППАРАТЫНЫҢ КОМПОЗИТТІК ҚАҢҚАСЫНЫҢБЕРІКТІГІН ЗЕРТТЕУ - Жакупова А.Е.; Дүйсен Д.Д.; Дәкеш Ә.Ғ. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл жұмыста Space Shuttle ұшу аппаратының композиттік қаңқасының беріктік қасиеттері зерттелді. Зерттеу SolidWorks бағдарламасында жүргізіліп, аппараттың үш өлшемді моделі құрылды. Негізгі корпус, қанаттар және бас бөлік үшін композиттік материалдар таңдалды. Спектральды талдау және статикалық анализ жүргізіліп, құрылымның беріктік сипаттамалары анықталды. Нәтижелер композиттік материалдардың ғарыштық аппараттар үшін тиімділігін растады.
Keywords: композиттік материал; SolidWorks; беріктік; статикалық жүктеме