РУДНЫЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ЭКОЛОГИЯЛЫҚ ҚОЛАЙСЫЗ ЖАҒДАЙЛАРЫНДА ТҰРАТЫН МЕКТЕП ОҚУШЫЛАРЫНЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ ДАМУЫНЫҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ - Суюндикова, Ж.Т.; Сағымбай, Ж.Ж. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2022)
Мақалада Рудный қаласының экологиялық қолайсыз жағдайларында тұратын мектеп жасындағы қыздар мен ұлдардың антропометриялық жəне функционалдық көрсеткіштері ұсынылған. Қостанай қаласы мен Рудный қаласы оқушыларының он жылдық дене ұзындығымен салмағының динамикасы берілген. Нəтижесінде Рудный қаласының оқушыларында Қостанай қаласының оқушыларымен салыстырғанда негізгі антропометриялық параметрлердің өсу қарқыны төмендегені анықталды. Зерттелушілердің арасында ең көп пайызы симпатикотониктер болды жəне жүрек-тамыр жүйесінің функционалды резервтері төмен оқушылар анықталды.
Features of physical development of schoolchildren living in environmentally unfavorable conditions of the city of Rudny
Keywords: оқушылар; физикалық даму; антропометрлік параметрлер; функционалдық көрсеткіштер экологиялық қолайсыз жағдайлар