БІЛІМ БЕРУ КЕҢІСТІГІНДЕГІ ЭТНОПЕДАГОГИКАЛЫҚ БІЛІМ БЕРУДІҢ ӨЗЕКТІЛІГІ - Юлдашев, Мирамин Шамитдинович (My University, 2019)
Этникалық ерекшеліктердің, дүниетанымның, олардың көпұлтты қоғамда көрініс табуында этнопедагогика маңызды рөл атқарады. Этнопедагогикалық орта өз мəдениетін тасымалдаушы, сонымен қатар басқа ұлттардың салт-дəстүрін, мəдениетін, тілін меңгеруге қабілетті адамның тұлғасын қалыптастырады. Ұлттық тəрбие жүйесі қазіргі заманғы жастарды отбасылық өмірге дайындау үшін, балаларды тəрбиелеудің ұлттық дəстүрлерімен, ата-аналар мен балалар арасындағы өзара қарым-қатынас дəстүрлерімен танысу үшін қажет. Ведущая роль в проявлении этнических особенностей, мировоззрения, их проявления в многонациональном обществе принадлежит этнопедагогике. Этнопедагогическая среда формирует личность человека — носителя своей культуры, и в то же время способного усваивать традиции, культуру, язык других наций. Национальная система воспитания необходима для подготовки современной молодежи к семейной жизни, для ознакомления с национальными традициями воспитания детей, традициями взаимоотношений между родителями и детьми. Ethnopedagogics plays a leading role in the manifestation of ethnic features, worldview, and their manifestations in a multinational society. The ethno-pedagogical environment forms the personality of the person — the carrier of the culture, and at the same time capable to learn traditions, culture, language of other Nations. The national system of education is necessary to prepare modern youth for family life, to get acquainted with the national traditions of education of children, traditions of relations between parents and children.
Keywords: этнопедагогика; этнопедагогикалық тəсілдер; ұлттық білім беру; этнопедагогизация; көпұлтты орта; ұлттық тəрбие; халық мəдениеті; этнопедагогика; этнопедагогические подходы; национальное образование; этнопедагогизация; многонациональная среда; национальное воспитание; культура народов; pedagogy; ethnopedagogical approaches; national education; ethnopedagogical; multicultural environment; national education; culture of the people