БІЛІМ БЕРУДІ ЦИФРЛАНДЫРУ АЯСЫНДАҒЫ ЗАМАНАУИПЕДАГОГИКАЛЫҚ ТЕХНОЛОГИЯЛАР - Досанова, Н.С. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2023)
Өзектілігі және мақсаты: Қоғам дамуының қазіргі кезеңі оған адам қызметінің барлық салаларына еніп, қоғамдағы ақпарат ағындарының таралуын қамтамасыз ететін, ғаламдық ақпараттық кеңістікті құрайтын компьютерлік технологиялардың күшті ықпалымен сипатталады. АКТ–ны білім беруге енгізу адамзаттың білім мен жинақталған технологиялық және әлеуметтік тәжірибесін ұрпақтан–ұрпаққа ғана емес, сонымен қатар бір адамнан екіншісіне беруді айтарлықтай жылдамдатады. Қазіргі заманғы АКТ оқыту мен білім беру сапасын арттыра отырып, адамға мүмкіндік береді. қоршаған ортаның әлеуметтік өзгерістеріне неғұрлым табысты және тез бейімделу. білім беруде осы технологияларды белсенді және тиімді енгізу IO талаптарына сәйкес келетін білім беру жүйесін құрудың маңызды факторы және қазіргі индустриялық қоғам талаптары тұрғысынан дәстүрлі білім беру жүйесін реформалау үдерісі. Қазіргі ақпараттық технологиялардың білім беру саласына енуі мұғалімдерге білім берудің мазмұнын, әдістерін және ұйымдастыру формаларын сапалы өзгертуге мүмкіндік береді. Білім берудегі бұл технологиялардың мақсаты – ақпараттық қоғамда оқушылардың интеллектуалдық мүмкіндіктерін нығайту, сонымен қатар оқу үдерісін ізгілендіру, даралау, интенсификациялау және білім беру жүйесінің барлық деңгейінде білім сапасын арттыру, оқытуды ұйымдастыруды жетілдіру, оқытуды дараландыруды арттыру; оқу мотивациясын күшейту; оқу процесін белсендіру, оқушыларды ғылыми–зерттеу іс–әрекетіне тарту мүмкіндігі; оқу процесінің икемділігін қамтамасыз ету.
Keywords: компьютерлік технология; ақпарат ағыны; білім беру; білім сапасы; білім беруді даралау