ӘЛ-ФАРАБИ ЕҢБЕКТЕРІН ЗЕРТТЕУДІҢ МӘСЕЛЕЛЕРІ - Шолпанбаева, Г.А.; Минних, И. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baityrsynuly, 2024)
Мақалада Әл-Фараби еңбектерінің прагматикалық ерекшеліктері, «тұлға» терминін автор қолданысындағы маңызы қолданылған. Әл-Фараби еңбектері сан түрлі ғылым салаларында, астрономия, физика, әдебиеттану, география және т.б. кеңінен зерттелгенімен, тілдік ерекшелігі мен стиль тұрғысынан тым аз айтылған. Көптеген адамдар оның идеяларын зерттесе де, оның сөздерді қалай қолданғаны және шығармаларын жазғаны туралы көп айта бермейді. Мақалада Әл-Фараби таңдаған сөздердің неліктен ма-ңызды екені және олардың бүгінгі күні қалай қолданылып жүргені қарастырылады. Сондай-ақ оның жазу тәсілі оның негізгі идеяларын түсінуге қалай көмектесетінін зерттейді. Автор Әл-Фарабидің өз ойын анық көрсету үшін басқа ғалымдардың пікіріне сүйене отырып, әртүрлі стильдер мен әдістерді қалай қолданғанын зерттейді
Keywords: прагматика; трактат; категория; прагмастилистикалық аспект; автор; ерекшелік; стиль