ҚОСТАНАЙ ОБЛЫСЫНДАҒЫ МЕДИЦИНАЛЫҚ ТҮЙМЕДАҚ (MATRICARIA RECUTITA) ӨСІМДІГІНЕН АНЫҚТАЛҒАН БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСЫЛЫСТАРДЫҢ МЕДИЦИНАЛЫҚ ҚОЛДАНУ ӘЛЕУЕТІН ТАЛДАУ - Бейшов, Р.С.; Жүнісбеков, Н.Е. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақалада Қостанай облысында өсетін медициналық түймедақ (Matricaria recutita) өсімдігінің химиялық құрамына талдау жасалып, оның биологиялық белсенді қосылыстарының медициналық қолдану әлеуеті қарастырылады. Зерттеу нәтижелері өсімдіктің құрамында флавоноидтар, фенолдық қышқылдар, эфир майлары және алкалоидтар бар екенін көрсетті. Бұл қосылыстардың антиоксиданттық, қабынуға қарсы және бактерияға қарсы қасиеттері бар, сондықтан оларды медицинада кеңінен қолдануға болады. Зерттеу барысында спектрофотометрия, газ хроматографиясы, масс-спектрометрия және биохимиялық талдау әдістері қолданылды.
Keywords: Фитохимиялық құрам; қоршаған орта; өсімдіктер; климаттық жағдайлар; антропогендік әсер