ИУДАИЗМ ДІНІНІҢ НЕГІЗГІ ПРИНЦИПТЕРІ - Сайлаубай, А.Б. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical University, 2018)
Бұл ғылыми мақалада иудаизм дінінің негізгі принцптері қарастырылған. Бүгінгі замандағы иудаизмнің Жаратушыдан тыс қандай да бір тылсым күштерді жоққа шығаратын, қос құдай түсінігінен алыс нағыз монотестік дін екендігін көрсетеді. Маймонид (ХІІ ғасыр) жəне басқада иудейлік ойшылдар ұстанған дəстүрлі иудейлік көзқарас негізінде жүргізілген зерттеулер нəтижесінде монеотеизм – бастапқы жəне алғашқы Жоғары Күштің басым түрі болды, ал қалған барлық діндер кейіннен бірқұдайшылық идеясының құлдырауы нəтижесінде пайда болды. Монотеистік иудаизм нəтижесінде христиандық пен исламның пайда болуына ықпал етті.
Keywords: иудаизм; Құдай; Тəурат; Моисей; өсите; Галаха; Жаратушы; діни ілім