БІЛІМ БЕРУ ОРТАСЫН ТРАНСФОРМАЦИЯЛАУДЫҢ ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ ОҚУШЫЛАРДЫҢ ДЕНСАУЛЫҒЫ МЕН ФИЗИКАЛЫҚ ДАМУЫНА ӘСЕРІ - Сериков Н.Т.; Бекмухамбетова Л.С. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақалада Қазақстандағы білім беру ортасының трансформациясы оқушылардың денсаулығы мен физикалық дамуына қалай әсер ететіні қарастырылады. Қазіргі таңда білім беру жүйесіне енгізіліп жатқан цифрлық технологиялар, жаңартылған оқу бағдарламалары мен инклюзивті орта құру бастамалары балалардың физикалық белсенділігіне, психологиялық саулығына және өмір сапасына тікелей ықпал етуде. Мақаланың өзектілігі – білім беру саласындағы реформалардың тек академиялық нәтижеге ғана емес, сонымен қатар оқушының жан-жақты дамуына, оның ішінде дене тәрбиесі мен салауатты өмір салтын ұстануына әсер ету мүмкіндіктерін талдау. Зерттеудің мақсаты – білім беру ортасын жаңғырту үрдісінің оқушылардың денсаулығы мен физикалық дамуына оң және теріс ықпалдарын анықтап, оны дамытуға бағытталған тиімді ұсыныстар ұсыну. Мақалада халықаралық және ұлттық деректер, статистикалық мәліметтер мен сараптамалық тұжырымдар негізінде кешенді талдау жүргізіледі.
Keywords: білім беру ортасы; трансформация; оқушы денсаулығы; физикалық даму; цифрландыру; мектеп реформасы; инклюзивті білім; дене шынықтыру; салауатты өмір салты