БРАУЗЕРГЕ АРНАЛҒАН ФИШИНГ САЙТТАРЫН АНЫҚТАУ ПЛАГИНІ: КЛИЕНТТІКТАЛДАУ НЕГІЗІНДЕГІ ҚОРҒАНЫС МЕХАНИЗМІ - Қадыр Н.Е.; Сауханова Ж. С. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақалада браузерге арналған фишингтік веб-сайттарды анықтайтын плагинді құру әдісі қарастырылған. Плагин жұмысында тек локалды эвристикалық белгілер мен URL және DOM құрылымына негізделген ережелік талдау әдістері қолданылады. Жүйе веб-беттегі IP-мекенжайды, URL ұзындығын, HTTPS хаттамасын, субдомендер санын, сыртқы сілтемелерді және форма әрекеттерін талдай отырып, сайттың қауіп деңгейін автоматты түрде анықтайды. Тестілеу нәтижелері модельдің жоғары сенімділігін (оқшауланған тест жиынтығында ~0.886 F1) көрсетеді.
Keywords: фишинг; браузер плагині; ақпараттық қауіпсіздік; эвристикалық талдау; URL ерекшеліктері