АҚТӨБЕ ОБЛЫСЫ АЙМАҒЫНДА КЕЗДЕСЕТІН ЗИЯНКЕС ШЕГІРТКЕЛЕРДІҢ КӨПТҮРЛІЛІГІ - Абдукаримов, А.М.; Туралин, Б.А.; Сырымбетов, С.Т. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2022)
Мақалада ауыл шаруашылығына орасан зор зиян келтіретін шегірткелер жайлы шолу жасалған. Саны жағынан ең ерекше түр Orthoptera отрядындағы шегірткелер жатады, санының көптігімен қатар, дала шөл, шөл, орманды дала аймақтарында салыстырмалы деңгейдегі алуантүрлілігімен ерекшеленеді. Шегірткелердің қомағайлығымен полифагтылығы олардың жоғары зияндылығының негізгі себептерінің бірі болып табылады. Олардың əлемде, Қазақстанда жəне Ақтөбе облысында таралуы сипатталған. Қазақстан аумағында шегірткелердің 3 түрі: марокко шегірткесінің (Dociostaurus maroccanus), итальяндық шегірткесінің немесе қызыл шегірткенің (Calliptamus italicus) жəне азиялық көшпелі шегірткесінің (Locusta migratoria) морфологиялық жəне физиологиялық ерекшеліктері, фитомассаның зақымдануы сипатталған. Сондай-ақ Ақтөбе облысында жиі кездесетін саяқ шегірткелерге де шолу жасалынған. Қорытындылай келе, мақалада шегірткемен күресу шараларына тоқталып, зиянкестермен уақытылы жəне бірлесіп күрескен жағдайда жақсы нəтижелерге қол жеткізуге болатындығы баяндалды.
Diversity of pest locusts found in the territory of Aktobe region
Keywords: Турақанаттылар (Orthoptera); топтастырылған шегірткелер; қосылмайтын шегірткелер; биологиялық өнімдер; фитосанитарлық орталықтар