БАСТАУЫШ СЫНЫПТА ҚАЗАҚ ТІЛІ ПӘНІ САБАҚТАРЫНДА ҮШТІЛДІЛІКТІ ПАЙДАЛАНУДЫҢ ӨЗЕКТІЛІГІ - Сулейменова, Гаухар Айнуровна; Хамзина, Күлшат Бақытжанқызы (My University, 2019)
Өзектілігі. Мақсаты. Мақалада бастауыш сыныпта қазақ тілі пәні сабақтарында үштілділікті пайдаланудың өзектілігі қарастырылады. Қазіргі жаһандану заманының талабына сай әр адам үш тілді жеттік білуі тиіс, үш тілде еркін сөйлей алуы қажет. Ел басы 2007 жылғы халыққа Жолдауында “Тілдердің үштұғырлылығы” атты мәдени жобаны ұсынып, алдымызға үш тілді білу қажеттігін қойып отыр. Бастауыш сынып барлық білімнің қалануының негізі. Бастауыш сынып оқушыларына нені үйретсең соны санасына сіңіретін нағыз қабылдау жасында болғандықтан, бастауыш сыныптарына үш тілділікті енгізген жөн. Осы орайда, біз сіздерге жүргізген зерттеу жұмыстарымызды ұсынамыз. Біздің зерттеу жұмысымыздың тақырыбы – «Бастауыш сыныпта қазақ тілі пәні сабақтарында үштілділікті пайдаланудыңөзектілігі». Актуальность. Цель. В статье рассматривается актуальность применения трехъязычие на уроках казахского языка в начальной школе. Сегодня, в век инноваций, человек должен знать и свободно говорить на трех языках. В 2007 году, глава государства в своем обращении к народу Казахстана, основываясь на культурном проекте “Триединства языков” отмечает важность знания трех языков. Знания полученные в начальных классах это основа всех наук. Поскольку ученики начальных классов находятся в возрасте настоящего и полного восприятия, правильно будет ввести трехязычия именно в начальных классах. Основываясь на этом, мы представляем вам проведенную нами исследовательскую работу. Тема нашей научной работы - «Актуальность использывания трехязычия на уроках казахского языка в начальных классах». Relevance. Goal. The article discusses the relevance of the reconciliation of trilingualism in the lessons of the Kazakh language in primary school. Today, in the age of innovation, people should know and speak three languages fluently. In 2007, the head of state in his address to the people of Kazakhstan, based on the cultural project of the «Trinity of languages», noted the importance of knowledge of three languages. Knowledge obtained in primary school is the basis of all sciences. Since primary school students are at the age of present and full perception, it is correct to introduce trilingualism in primary school. Based on this, we present to you our research work. The theme of our scientific work – «The Relevance of using trilingualism in the lessons of the Kazakh language in primary school».
Keywords: үштілділік; оқыту; бастауыш білім; мемлекеттік тіл; ұлтаралық қатынас тілі; ағылшын тілі; трехъязычие; обучение; начальное образование; государственный язык; международный язык; английский язык; trilingualism; training; primary education; state language; international language; english