Ы.АЛТЫНСАРИННІҢ ПЕДАГОГИКАЛЫҚ ИДЕЯЛАРЫНЫҢ БІЛІМ БЕРУДІҢ ҚАЗІРГІ ДАМУ КЕЗЕҢІНДЕГІ ӨЗЕКТІЛІГІ - Боканова, А.А.; Бадаева, М.С.; Анасова, А.Б. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynov, 2021)
Өзектілігі: Берілген мақалада авторлар Ы.Алтынсариннің ағартушылық идеялары өзінің өткірлігімен қазақ халқының экономикасы мен мəдениетін өзгертуге бағытталғандығын атап өткен. Ол қазақ халқын мəдениетті халықтардың қатарында көруді қатты армандаған жəне ол ағартушылық қызметті қара бастың қамы деп қарамай, қайта əлеуметтік ортаны қайта құруда жастардың белсенді күресуіне құрал есебінде қарады. Сонымен қатар, Ыбырайдың мектеп ашу жолындағы қоғамдық қызметіне де ерекше тоқталып өткен. Мақсаты: Ыбырайдың мектеп ашу жолындағы қоғамдық қызметі ерекше ескерерлігі сөз етілген.
Keywords: мектеп; ағартушылық идея; мұсылманшылық; демократиялық-ағартушылық бағыт