CLIL ҮШ ТІЛДЕ ОҚЫТУ - Сергазина, Зинегуль Джумадиловна (My University, 2019)
Өзектілігі. Мақсаты. Білімберу жүйесіндегі негізгі талап-сабақта білім берудің жаңа технология əдістерін қолдана отырып, оқушыларды өздігінен шығармашылықпен жұмыс істей алатын деңгейге жеткізу. «CLIL əдісі: арнайы пəндерді ағылшын тілінде оқыту процесінде пəн мен тілді кіріктіре оқыту» ҚР президенті Н.Ə.Назарбаевтың Қазақстан Халқына Жолдауында; «Тілдердің үштұғырлығы» мəдени жобасын кезеңдеп жүзеге асыруды қолға алуды ұсынды. Халқымыздың рухани дамуымен қатар, бұл идея ішкі саясатымыздың жеке бағыты болып белгіленді. Идеяның негізгі түйіні: Қазақстан əлемде жоғары білімді, халқы үш тілді де: қазақ тілін – мемлекеттік тіл ретінде, орыс тілін – ұлтаралық қатынас тілі ретінде жəне ағылшын тілін - жаһандық экономикаға нəтижелі өтудің көмекші тілі ретінде еркін меңгерген ел болып танылуы керек. Дəлірек айтсақ, үштұғырлы тіл идеясының қарапайым формуласы – мемлекеттік тілді дамытамыз,орыс тілін қолдаймыз жəне ағылшын тілін үйренеміз. Шығыстың ғұлама ғалымы Əл –Фарабидей 70 тіл білмесек те, үш тілділікті енгізу – бүгінгі таңда өзекті мəселе. Жаңа бағдарламаның түпкі мақсат – міндеті - біздегі халықтың жаппай қазақ тілін, орыс тілін, ағылшын тілін меңгеруі. Үш тұғырлы тіл идеясы тілдік саясаттың жаңа үлгісі емес, заман талабына сай өмір қажеттіліктерінен туындаған идея. CLIL деген не? CLIL-дің оқушыларға беретін мүмкіндігі CLIL қағидаттары Негізгі түсініктер CLIL əдісін сабақта қалай қолдануға болады? CLIL мұғалімі CLIL (пəн жəне тілді кіріктіріп оқыту)—екінші немесе үшінші тіл арқылы пəндерді оқу жəне пəндік салаларды оқу барысында тіл үйренуді жетілдіру, яғни пəндік жəне тілдік мақсаттарға қол жеткізу (Marsh, 1994) Ағылшын тілі жəне жаратылыстану-математика бағытындағы пəндерді кіріктіріп оқытудың ұстанымдарының негізі. Актуальность. Цель. Основные требования в системе образования-достижение уровня, способного самостоятельно творчески работать на уроке, используя новые технологии обучения. «Метод CLIL: интегрированное обучение предмету и языку в процессе преподавания специальных дисциплин на английском языке» своем Послании народу Казахстана Н.А. Назарбаева «Казахстанский путь-2050: единая цель, единые интересы, единое будущее» предложил начать поэтапную реализацию культурного проекта "Триединство языков". Наряду с духовным развитием нашего народа эта идея была определена отдельным направлением внутренней политики. Основные выводы идеи: Казахстан должен быть признан страной с высшим образованием в мире, свободно владеющей тремя языками: казахским – как Государственным, Русским – как языком межнационального общения и английским - как вспомогательным языком эффективного перехода к глобальной экономике. В частности, простая формула идеи трехъязычия-развиваем государственный язык, поддерживаем русский язык и изучаем английский язык. Мы незнаем как великий ученный востока Фль-Фараби 70 языков. Внедрение трёхъязыче - это актуальность сегодняшнего дня. Конечной целью новой программы является задача массового освоения населением казахского языка, русского и английского языков. Идея трехмерного языка - это не новая модель языковой политики, а идея, основанная на потребностях современной жизни. Что такое CLIL? Возможности, принципы CLIL, основные понятия, Как использовать CLIL на уроке? Преподаватель CLIL, CLIL - улучшение изучения языка посредством изучения дисциплин и предметов на втором или третьем языке, то есть достижение предметных и языковых целей (Marsh, 1994) Основа принципов интеграции английского языка и естественно-математических дисциплин Relevance.Goal.The main requirements in the education system are to achieve a level capable of independently working creatively in a lesson using new learning technologies. “CLIL Method: Integrated Teaching in the Subject and Language in the Process of Teaching Special Disciplines in the English Language” in his Message to the People of Kazakhstan N.A. Nazarbayeva “Kazakhstan's Way 2050: Common Goal, Common Interests, Common Future” proposed to start a phased implementation of the cultural project “Trinity of Languages”. Along with the spiritual development of our people, this idea was determined by a separate direction of domestic policy. The main conclusions of the idea: Kazakhstan should be recognized as a country with higher education in the world, fluent in three languages: Kazakh - as State, Russian - as the language of interethnic communication and English - as an auxiliary language of an effective transition to the global economy. In particular, the simple formula of the idea of trilingualism is developing the state language, we support the Russian language and we study English. We don’t know how the great scholar of the East Fl-Farabi is 70 languages. The introduction of trilingual - is the relevance of today. The ultimate goal of the new program is the task of mass development by the population of the Kazakh language, Russian and English. The idea of a threedimensional language is not a new model of language policy, but an idea based on the needs of modern life. What is CLIL? Opportunities, principles of CLIL, basic concepts, How to use CLIL in a lesson? Teacher CLIL, CLIL - improving language learning through the study of disciplines and subjects in a second or third language, that is, the achievement of subject and language goals (Marsh, 1994) The basis of the principles of integration of the English language and natural-mathematical disciplines.
Keywords: жаңа дəуір; CLIL əдісі; кіріктіре оқыту; тілдердің үштұғырлығы; новая эпоха; метод CLIL; интегрированное обучение; трехязычие; new era; the method of CLIL; integrated learning; trilingual