«АЙМАН-ШОЛПАН» ЖЫРЫНЫҢ КОМПОЗИЦИЯЛЫҚ ҚҰРЫЛЫМЫ МЕН КӨРКЕМДІК КЕСТЕЛЕРІ - Сейсембай, Т.Т. (PUBLISHINGS of Kostanay State Pedagogical Institute, 2014)
Мақалада қазақ халық ауыз əдебиетінің үздік үлгілерінің бірі болып саналатын «Айман-Шолпан» жырының көркемдік сипаты, құрылымдық ерекшелігі мен поэтикалық тілі зерттелді. Лиро-эпостық жырға тəн белгілері жайлы айтылған ғалымдар пікірлері жүйеленіп, жырдың көркемдік ерекшелігі, тілдік кестелері мен композициялық құрылымы талдауға түскен. Сонымен қатар жыр мазмұнындағы тарихилық, оқиға желісіндегі нəзік юмор, сатиралық сипат зерделенген. Жырдың жазылу əдісі мен образдарды жасаудағы əдеби тəсілдердің ұтымдылығы ғылыми түрде талданады.
Keywords: лиро-эпос; сюжет; шығарманың поэтикалық тілі; портрет; стиль