Ы. АЛТЫНСАРИННІҢ ҰЛТТЫҚ АҒАРТУШЫЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҚТАРЫН ӨРКЕНИЕТПЕН ҰШТАСТЫРУЫ - Бейсенова, С.А. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл жұмыста Ыбырай Алтынсариннің педагогикалық мұрасы, оның білім беру жүйесіндегі орны мен маңызы қарастырылады. Ы. Алтынсарин қазақ даласында алғаш рет зайырлы мектептер ашып, балаларға ана тілінде білім беру арқылы өркениетке қадам басу қажеттілігін көрсеткен ағартушы-реформатор болып табылады. Қазіргі заманда Алтынсариннің идеялары мен мұрасы елімізде білім беру мен тәрбиенің жаңаша жолдарын дамытуда өзекті болып отыр. Бұл зерттеу Ыбырай Алтынсариннің педагогикалық көзқарастарын заманауи білім беру жүйесімен салыстырып, оның ұлт болашағына әсерін айқындайды.
Keywords: ағартушылық; өркениет; ұлттық тәрбие; еңбек тәрбиесі