ГЕОМЕТРИЯ САБАҚТАРЫНДА ЖОБАЛАУ ҚЫЗМЕТІ АРҚЫЛЫ МАТЕМАТИКАЛЫҚ ОЙЛАУДЫ ДАМЫТУ - Кункабаева А.Н. (Publisher of Kostanay Regional University named after Akhmet Baitursynuly, 2025)
Бұл мақала геометрия сабақтарында зерттеу және жобалау тәсілдерін қолданудың тиімділігін зерттеп, оның оқушылардың математикалық ойлау қабілеттерін дамытуға қосатын үлесін бағалайды. Зерттеушілік әрекет дайын білімді пассивті түрде меңгеру сатысынан белсенді зерттеуші және жаңашылықтың авторы болған деңгейге көтерілетін тиімді әдіс ретінде қарастырылады. Мақалада геометриялық модельдеу, практикалық тәжірибелер, проблемалық есептер мен жобалар арқылы оқушылардың логикалық және кеңістіктік ойлауын, сондай-ақ шығармашылық ізденімпаздығы мен талдау қабілеттерін қалыптастыру тәсілдері нақтыланған. Жұмыстың қорытындысы зерттеуге негізделген оқыту тәсілінің геометрияны формулалар жиынтығы ретінде емес, нақты өмірмен тығыз байланысты танымдық-түсініктік кеңістік ретінде қабылдауға ықпал ететінін көрсетеді.
Keywords: геометрия; зерттеу әдісі; жобалау тәсілі; математикалық ойлау; кеңістіктік ойлау; практикалық тапсырмалар